Airén
Den mest odlade gröna druvan i Spanien, som i sin hemregion
La Mancha står för 90% av de vita vinerna. Ger extraktrika, men neutrala, viner
med hög alkoholhalt.
Aligoté
Grön druva med tunt skal och med rykte att ge mediokra
viner, men kan även ge kraftiga och fylliga viner. Har hög syra och är mindre
lagringsdugliga. Odlas i Bourgogne, men de bästa kommer från byn Bouzeron i
Cote Chalonnais. Används traditionellt som bas för Kir.
Alvarinho
Grön druva som är populär i norra Portugal där den bland
annat används till Vinho Verde.Ger fruktiga och långlivade viner.
Arinto
Grön druva som ger friska och aromatiska viner i stora delar
av Portugal. Dominerar i Bucelas. Har hög kvalitet, men ersätts på många håll
med mer högavkastande druvsorter.
Arneis
En gammal grön druva som fått som fått en renässans i
Piemonte i Italien.Ger fruktiga viner med bra syra och karaktär.
Bacchus
Korsning mellan Sylvaner/Riesling och Müller-Thurgau. Ger
fruktiga och extraktrika viner.
Bourboulenc
Gammal grön druvsort som fortfarande förekommer i franska
Midi. Ger tunna och neutrala viner. Är en av de tretton druvor som är tillåtna
i Châteauneuf-du-Pape.
Bual
Grön druva som ger Bual-vinerna, vilka hör till Madeiras
främsta viner. Ökar i popularitet och används även både till starkvin och
vanligt vin.
Chardonnay
Grön druva som är en av de populäraste sorterna i hela
världen. Växer i de flesta jordmåner men trivs bäst på kalk- och kritjordar.
Innehåller mycket socker, är lättodlad och ger rik skörd. Vinet är oftast
torrt, fylligt, ibland lite hårt som ungt, icke aromatiskt och ofta svårt att
känna igen, påminner ibland om äpplen samt ger kraftigt gult vin speciellt vid
lagring. Chardonnay är populärt att eklagra och ger då rökiga viner eller ett
smörigt, kolalikt inslag i doft och smak. Med mognad påminner smaken om melon,
mogna äpplen och även nötter. Vinerna från t.ex Chablis har i allmänhet mycket
syra medan andra som lagrats länge i fat inte har samma karaktär. Australien
har sin egen stil. Vinerna är fylliga och runda, doften har ett inslag av
exotiska frukter och de amerikanska vinerna har ibland ett klart inslag av
ananas i både doft och smak. Den vita druvan som passar bäst till
ekfatslagring.
Färg: Blek till kraftigt gul
Doft: Smörkola, päron, mineral
Smak: Fyllig, frisk, smör, päron, citrus, torr
Land: Hela världen
Vintyper: Bourgogne
Chasselas
Grön druva som i Alsace används mest i blandningar och i
bordsvin.Mycket vanlig i Schweiz där den även kallas Fendant i Valais/Wallis
och Dorin samt Perlan i andra delar. Odlas även i franska Savojen och i tyska
Baden under namnet Gutedel. Ger mjuka och fruktiga viner med låg syra som ofta
är lite spritsiga.
Chenin Blanc
Grön druva som är utspridd över hela världen och kan
egentligen inte kopplas ihop med någon speciell region eller trakt, möjligtvis
Loire-dalen. Vinerna är mycket syrarika med hög friskhet, och Chenin Blanc ger
allt från torra till söta viner, mousserande. Doften är något svår att
definiera. Det doftar något sött, lite unket – honung, aprikoser och blommor,
fuktig halm påstår vissa. När man snurrar vinet i glaset, syns spåren av
glycerin (tårar eller ben) tydligt i glasets kanter. Unga viner är mer blommiga
än fruktiga. I smaken finns tyngd och oljighet och syra naturligtvis vilket
inte alls behöver vara någon nackdel speciellt i söta viner. Söta viner av
denna druva från Loire tillhör de mest lagringsdugliga i världen. Kräver mycket
sol för att mogna, ger torra, söta viner. Passar bra till mousserande viner.
Färg: Blek
Doft: Blommig, gummi, citrus, fuktig halm
Smak: Frisk, syrlig, medelfyllig, honung, halm
Land: Frankrike, USA, Australien, Sydafrika
Vintyper: Loire
Clairette
Grön druva i som förekommer i runt Côtes-du-Rhône och
Provence och som mest används till blandningar. Har hög alkoholhalt, låg syra
och oxiderar lätt. Används till det gamla kända mousserande vinet Blanquette de
Limoux.
Cortese
Grön druva som används i Piemonte. Obefintlig bouquet, skarp
syra och neutral smak. (precis som italienarna vill ha det). Italiens dyraste
vita vin, Gavi dei Gavi, är gjord på Cortese.
Gewürztraminer
Detta sägs vara den lättaste grönadruvan att känna igen. I
likhet med Muscat har den en mycket aromrik, kryddig doft. Vissa nämner också
exotiska frukter och blommor. Parfymerad kunde kanske vara ordet. Doften är
definitivt söt! Druvans skal innehåller mycket färgämne vilket ger vinet en
djup, gyllene färg. Druvan hör hemma i Alsace där den ger torra och mycket bra
matviner. Gewurztraminer och Muscat är påfallande lika och inte alls så lätta
att urskilja från varandra.
Färg: Gyllengul
Doft: Kryddig aromrik, exotiska frukter och blommor,
parfymerad
Smak: Ingefära, kanel
Land: Frankrike, Tyskland, USA
Vintyper: Alsace
Grechetto
Grön druva som odlas lokalt i Umbrien i Italien och som är
känd för Orvieto- och Torgiano-vinerna. Ger fylliga och smakrika viner med
nötkaraktär. Blandas ofta med Trebbiano.
Greco
Gammal grön druva som importerades till Italien från
Grekland under antiken och som än idag anses vara den finaste druvan för torra
vita viner i Syditalien. Ger lagringsdugliga viner.
Grüner Veltliner
Grön druva som dominerar vinproduktionen i Österrike där den
har sitt ursprung, men som förekommer på många håll i Östeuropa. Ger mycket
charmiga och friska viner med en liten kryddighet.
Gutedel
Se Chasselas.
Huxelrebe
Grön druva som är en korsning mellan Chasselas och
Courtillier-Musqué. Vid hård beskärning får druvan höga sockerhalter. Kan
angripas av ädelröta.
Johannisberg Riesling
Se Riesling
Fumé Blanc
Se Sauvignon Blanc
Furmint
Ungersk grön druva som är den viktigaste delen i de berömda
Tokaji-viner. Angrips lätt av ädelröta och ger mäktiga och söta och viner med
en lite bränd karaktär. Kan lagras hur länge som helst.
Kerner
Grön druva som är en korsning av Riesling och Trollinger. Är
den korsning som mest påminner om Riesling, men som ger högre avkastning.
Innehåller mer socker och syror än Müller-Thurgau.
Laski Riesling
Se Welschriesling.
Macabeo/Maccabeu
Katalanska namnet på Viura.
Malvasia
Grön druva som odlas i Toscana och som ger arom, extrakt och
kropp åt vinerna.
Malvoisie
Grön druva som är en av världens äldsta druvsorter. Ger det
sötaste och mest långlivade Madeira-vinet sitt namn. Förekommer i hela världen.
Har höga extraktnivåer som ger en stor arom.
Marsanne
Grön druva som används tillsammans med Roussanne i de vita
Hermitage viner i Rhone. Ger kraftiga fylliga viner med förhållandevis låg
syrahalt. Unga viner har mycket äpple och päron i doften och en ganska enkel
fruktig smak.
Muscadelle
Grön druva med tydlig doft av Muskat och som används för att
ge extra krydda åt Sauternes.
Muscadet
Grön druva från västra Loire som även kallas Melon de
Bourgogne. Ger torra och lätta viner som kan få ganska låg syrahalt om druvorna
blir alltför mogna. Ibland får dessa viner vila på jästresterna, sur lie,
vilket ger en brödaktig karaktär. Anses bra till skaldjur, skall inte lagras
utan drickas unga.
Doft: Mycket neural, nästan ingen doft, lite äpple
Smak: Lite spritzigt, torrt
Land: Frankrike
Muscat
Är en hel druvfamilj med över 200 sorter, däribland Muscat à
Petits Grains, Muscat d'Alexandrie och Muskat-Ottonel. En av de äldsta kända
druvfamiljerna. Namnet kommer från mysk och anger druvans doft. Skall drickas
ungt.
Färg: Gyllengul
Doft: Aromatisk, russin, parfymerad, blommig
Smak: Medelfyllig/fyllig, kryddig, söt eller torr
Land: Frankrike, Österrike, Italien, Cypern
Vintyper: Muscat d´Alexandrie, Asti
Muscat à Petits Grains
Grön druva som ger viner med en myskig, blommig doft som kan
vara överväldigande.
Ger söta fortifierade, dvs uppspritade, viner Vins Doux
Naturels längs franska medelhavskusten där den kallas Muscat de Frontignan.
Kallas Moscato Bianco i Italien och används där i de söta, blomdoftande,
mousserande vinerna från Asti i Piemonte. Främsta släktingen i Muscat-familjen
Muscat Blanc
Se Muscat à Petits Grains.
Muscat d'Alexandrie
Muskat-druva av lägre kvalitet och med mindre arom än Muscat
à Petits Grains och som kräver varmare klimat, men som då kan ge hög avkastning
och höga sockerhalter. Kallas Moscatel de Málaga i Spanien och Moscatel de
Setúbal i Portugal.
Muscat de Frontignan
Lokalt namn för Muscat à Petits Grain längs Medelhavskusten.
Muskat-Ottonel
Härstammar från Loire och är korsad med Chasselas.
Muscat-lik karaktär, men något nindre parfymerad. Ger torra apéritif-viner i
Alsace där den numera är större än Muscat à Petits Grains, medan den vid
Neusiedlersee i Österrike använder den till söta dessertviner. Odlas även i
Ungern.
Müller-Thurgau
Grön druva som troligen är en korsning mellan Riesling och
Sylvaner. Ger lätt aromatiska viner. Tysklands mest odlade druva, men är även
vanlig på Nya Zealand.
Ortega
Grön druva som är en ganska ny korsning av Müller-Thurgau
och Siegerrebe som uppkallats efter en spansk filosof. Ger mjuka, fylliga,
fruktiga viner med en parfymerad doft som påminner om Gewürztraminer.
Palomino
Grön druva som är känd som den främsta Sherry-druvan. Ger i
Jerez ganska låga socker och syra-nivåer, men druvorna plockas tidigt och ger
en elegant lätthet i bra Fino Sherry.
Parellada
Kataloniens finaste gröna druva som ger de bästa mousserande
vinerna i Spanien. Blandas ofta med Xarel-lo och Maccabeu (Viura).
Pedro Ximénez
Grön druva som även kallas PX. Mest känd som en av
sherry-druvorna, men odlas i hela södra Spanien. Dominerar helt i bl.a
Montilla-Moriles området. Ger neutrala bordsviner med hög alkoholhalt.
Pinot Blanc
Grön druva med en liten, men ren, bouquet. Lite syra, men
kompenserar detta med en behaglig mjukhet och livlighet. Troligen muterad från
Pinot Gris, men har större avkastning, lägre sockerhalt och mindre arom.
Används till mousserande viner i både Alsace och Bourgogne. Kallas
Weissburgunder i Tyskland och Pinot Bianco i Italien. Man har länge haft
svårigheter att skilja den från Chardonnay och i Australien är Pinot Blanc helt
enkelt en synonym för Chardonnay.
Pinot Grigio delle Venezie
Se Pinot Gris.
Pinot Gris
Druva som tidigare kallades Tokay Pinot Gris eller Tokay
d’Alsace. Ger robusta, smakrika, fylliga och mjuka viner med mindre syra än
Riesling. Känns feta i strukturen och kan ha en rökigt kryddig överton som
påminner om Gewürztraminer. "Gris" betyder grå och druvorna kan
variera från ljusa till mörka och kan ge både röda och vita viner, även om de
oftast används till vitt vin. Mest förknippad med Alsace, men den förekommer
även i Ungern där den kallas Szürkebarát (gråbroder), i Tyskland där den kallas
Ruländer, i norra Italien där den kallas Pinot Grigio delle Venezie samt i
Rumänien, Österrike och Tjeckoslovakien.
Riesling
Grön druva med elegant aromatisk doft som med tiden kan få
ett lätt inslag av petroleum. Den kraftfulla spänsten balanseras perfekt av den
markerade syran. Lågavkastande druvsort med höga syrahalter och mycket smak som
tävlar med Chardonnay om titeln "världens finaste vita druva".
Riesling angrips precis som Sémillon lätt av ädelröta.
Friskt, syrligt, smakfullt, kan dofta som olja eller bensin.
Lagring ger fylliga viner och en mera utvecklad "olje"-karaktär.
Tyskland är en stor producent som gör mycket halvtorra varianter, som även
lämpar sig som sällskapsvin. Vinerna har en pigg syra, fräschör och lätthet,
speciellt som unga, men de kan även mogna till att ha kropp, elegans och
komplexitet. Vinerna från Alsace är alldeles torra och förhållandevis kraftiga,
bra matviner. Amerikanska och australiska viner av denna druva är av en helt
annan karaktär – de har betydligt mindre syra och kan vanligtvis inte heller
åldras som en tysk Riesling kan och doften kännetecknas av skumbananer och
tutti-frutti i stället för blommor eller frukter.
Observera att Sémillon/Sauvignon Blanc-viner i Argentina
ofta säljs under namnet Riesling.
Färg: Blek
Doft: Frisk, ibland positiv, doft av bensin/olja
Smak: Frisk, syrlig, medelfyllig, blommor, honung
Land: Tyskland, Frankrike, Australien
Vintyper: Rhen, Mosel, Alsace
Sauvignon Blanc
Den förnämsta vita bordeauxdruvan, men odlas även lite
varstans i världen. Vanligtvis förknippas druvan med Loire-dalen, men är nu
även mycket populär i Australien, Amerika, Nya Zeeland, Sydafrika och Chile.
Vinernas färg är ofta blekt gul med klar dragning mot grönt.
Doften är grön och frisk med svart vinbär – vid lagring blir den alltmer
grönsaksliknande och myskaktig. Doften i de franska vinerna är mindre än i
vinerna från nya världen som har mycket gräs, krusbärsblad och kattkiss i sig.
Vissa riktigt stinker! Fruktsyran är hög, ofta så att vinet blir en aning
spritsigt. Smaken är lätt och fruktig, mycket fräsch. Vinerna har ofta karaktär
av flinta och rök.
Färg: Blek
Doft: Fläder, svart vinbär, krusbär, grön paprika
Smak: Frisk, syrlig, gräsig, medelgyllig, torr
Land: Frankrike, Italien, USA, Nya Zeeland, Chile
Vintyper: Loire, Bordeaux
Sauvignon Gris
Sällsynt druvsort som odlas i liten utsträckning lokalt i
Bordeaux, men som ger delikata fylliga vita viner med tilltalande doft av
äpple, passionsfrukt och fläder.
Savagnin
Släkting till Gewürztraminer som odlas i Jura söder om
Alsace. Känt för det exotiska Vin Jaune, som är ett sherry-liknande vin som kan
lagras mycket länge. Ger aromatiska viner som ofta blandas med Chardonnay i de
vanliga vinerna från Côtes du Jura. Kallas även för Naturé.
Scheurebe
Grön druva som är en ny korsning mellan Sylvaner och
Riesling.Ger utmärkta Auslese-viner med hög syra och en fruktig doft.
Sémillon
Grön druva som ger kraftigt gul färg. Vinerna blir relativt
fylliga, får svag arom med lite citruskaraktär. Vid mognad liknar doften mer
vax eller lanolin, smaken kan vara svulstig och ha ton av honung, melon och
nötter. Sémillon blandas ofta, i Bordeaux t ex nästan alltid med Sauvignon
blanc. Sémillons sötma och höga extrakthalt kompletterar Sauvignon blancs
skarpa syra och aromrikedom utmärkt vare sig vinet är sött eller torrt.
Odlas, förutom i Sauternes i Frankrike, även på Nya Zealand,
Washington State i USA, Chile, Argentina samt Australien.
Doft: Citron, vax, lanolin
Smak: Gräs, citrus, lanolin, honung
Vintyper: Bordeaux
Sercial
Grön druva som ger torr Madeira sin karaktär.Kan utveckla
elegant parfymerade viner vid lagring. Den druva som upskattas mest på Madeira.
Silvaner
Grön druva som odlas mest av alla druvor i Alsace beroende
på att den ger hög avkastning även i svalare klimat och ej är känslig för röta.
Odlas även i Franken i Tyskland där den är känd för de torra Stein-vinerna. Ger
okomplicerade, friska, lätt fruktigt saftiga viner. Hög syra, men mindre kropp
än Riesling. Ger kraftiga matviner att drickas till husmanskost.
Doft: Neutral doft
Smak: Torr, hög syra, liten oljighet
Land: Frankrike, Tyskland
Tokai Friuliano
Den mest odlade gröna druvan i Friuli i norra Italien. Trots
namnet så härstammar druvan ej från någon ungersk druva.Ger viner med en
charmig doft, men som är tämligen neutrala.
Trebbiano
Grön druva som är världens mest produktiva vinranka och en
av världens största druvsorter. Den anses faktiskt vara den viktigaste vita
druvan i Frankrike, men man gör sällan vin av den där utan den används i cognac
och armagnac. Det sägs att ju sämre basvinet smakar, desto bättre cognac blir
det av vinet. Hemlandet för denna druva är annars Italien, och den är kanske
passande för den italienska stilen enligt vilken vita viner helst inte skall ha
någon färg och vara torra och neutrala i smaken. Vinerna är blekt citrongula,
har nästan ingen doft, mycket syra, liten kropp och mycket neutral smak.
Färg: Citrongul
Doft: Neutral nästan ingen doft
Smak: Neutral smak, mycket syra
Land: Främst Italien men finns över hela världen
Verdejo
Klassisk grön druva som ger eleganta viner i Rueda i
Castilla-Léon i Spanien. Ger kvalitetsviner med fin frukt, arom och bra syra.
Verdelho
Grön druva som ingår till minst 60% i de berömda
Verdelho-vinerna från Madeira. Den mest odlade druvan på Madeira, men
förekommer även i Australien.
Verdicchio
Grön druva som är känd för Verdicchio-vinerna från Marche i
Italien. Ger rätt neutrala viner med hög syra. Används även till mousserande
vin, Spumante.
Vermentino
Grön druva som är lokalt dominerande på Korsika, men som
även odlas på Sardinien. Påminner om vita Rhône-viner med en kraftig, mogen
druvarom.
Vernaccia di San Gimignano
Grön druva som odlats i Toscana i Italien sedan antiken.Ger
antingen lätta, neutrala viner för snabb konsumtion eller tunga halmgula viner
med hög syra och bra lagringspotential. Används mest till torra viner.
Viognier
Grön druva från norra Rhone som ger gyllene viner med
aromatisk och blommig doft av violer, aprikos, persikor och ibland mysk. Dricks
unga och smaken är måttligt syrarik med mjukt fyllig konsistens som orsakas av
den höga alkoholhalten, ca 13 %. Ger några av Frankrikes dyraste vita viner i
Condrieu och Château Grillet i norra Rhône.
Viura
Grön druva som tillsammans med Malvasia ger vit Rioja.
Kallas även Macabeo eller Maccabeu. Ger fruktiga och aromatiska viner med bra
lagringspotential.
Weissburgunder
Se Pinot Blanc.
Weisser Riesling
Se Riesling.
Welschriesling
Avlägsen släkting till "äkta" Riesling som är av
betydligt enklare karaktär, men som drar nytta av namnlikheten. Kalas även
Riesling Italico, Laski Riesling och Olaszriesling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar