Den traditionella vinrankan heter Vitis vinifera på latin.
Det är en klättrande buske, som med hjälp av skottklängen kan nå en höjd av 30 m.

Människan har producerat vin i 8 000-10 000 år, troligen med början i trakterna runt Svarta havet, tvåflodslandet i Mesopotamien samt Levanten. De äldsta arkeologiska spåren av vinodling och vinframställning har hittats i Persien, nuvarande Iran. Arkeologer har daterat fynden till neolitisk tid (yngre stenåldern) ca 5000 år f. Kr.

"Vin är för människan likasom liv, när det måttligt drickes; och vad för ett liv är det när vin fattas?"
Källa: Citatboken

Blå druvor

Barbera
Den största blåa druvan i Italien. Ger fruktiga viner med hög syra och mindre strävhet än i Nebbiolo. Odlas i Piemonte i Italien samt i Kalifornien där den främst ger stora mängder bordsvin. Lättdrucket vin
Land: Italien, USA, Australien och Argentina
Vintyper: Mjuka, lätta, friska, fruktiga viner som bör drickas unga

Cabernet franc
Cabernet franc betraktas ofta som en lite mindre känd släkting till den betydligt populärare cabernet sauvignon. Vinerna liknar cabernet sauvignonviner, men har inte lika mycket fruktsyra och strävhet. I Frankrike odlas cabernet franc främst i Bordeaux och Loire. I Bordeaux blandas den alltid med merlot och/eller cabernet sauvignon. Druvan knoppas och mognar ganska tidigt och passar därför bäst i svala klimat. Cabernet francviner är oftast mjuka & bäriga eller strama & nyanserade, beroende på om de kommer ifrån Loire eller Bordeaux.
Färg: Ljus röd
Doft: Gräs, svarta vinbär, rotfrukter och hallon
Smak: Lätt, frisk, mild och välsmakande. Hallon, violer, örter och gräs. Kalk, jord, damm.
Land: Bassar bäst i svalare klimat. Frankrike, Italien, Nya Zeeland
Vintyper: Loire

Cabernet sauvignon
Världens mest berömda rödvinsdruva och den används till en förbluffande mängd av världens bästa röda viner. Den ingår även i den årliga vinfloden av hyggliga rödviner av mellanprisklass, eftersom den klarar transporter väl, är lättodlad och lätt att göra vin av. Cabernet har alltid sin egen distinkta smak, oavsett om det rör sig om toppviner i det översta skiktet eller om prisvärda alternativ längre ner på skalan.
Färg: Djup färg, från granatrött via purpurfärgat till blåsvart (beroende på ålder och urprungsland)
Doft: Svarta vinbär, källare eller cederträ. Stall, läder, peppar, blyerts, cigarr, eukalyptus, mynta, örtig, jord och mylla.
Smak: Sträv, smakfull, bra syra. Blandas ofta med andra druvor för att få ett mjukare vin. Eklagras ofta och får då toner av vanilj eller kaffe. Svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, ceder, blyertspenna, grön paprika, mynta, mörk choklad, läder, tobak och oliver.
Land: Måttstocken är dock fortfarande Bordeaux, även om den där alltid blandas med andra druvsorter. Cabernet Sauvignon odlas förutom i Frankrike, i Italien, Spanien, Östeuropa, Sydamerika, USA, Australien, Libanon, t o m i Tyskland och Österrike.
Vintyper: Bordeaux. Sträva, fylliga, friska rödviner. Hittas ofta under systembolagets klassificering fruktiga & smakrika och strama och nyanserade.

Gamay
Gamay är beaujolaisvinernas enda druva och ska i regel drickas ungt. Smaken är fruktig med påfallande syra och mjukhet (inga garvsyror) och med en intensiv doft. Vinerna bör drickas svala, nästa lika svala som vita, eftersom de i strukturen påminner mer om vita än röda viner.
Färg: Klar ljusröd och purpur
Doft: Svag doft som påminner om saft, jordgubbe och bubbelgum. Röda bär, päron, karamell och hallonbåtar. Bättre viner kan ha en nyans av jord, skiffer eller peppar
Smak: Enkel, fruktig, saftig och blommig
Land: Frankrike
Vintyper: Beaujolais, lätta saftviner

Garnacha

Merlot
Liknar Cabernet Sauvignon men har inte samma intensiva inslag av svarta vinbär. Det ger ett rundare, mjukare och saftigare vin som på något vis verkar sötare. Denna druvas höga sockerhalt ger mycket alkohol och blandas ofta med Cabernet Sauvignon för att mjuka upp dess stramhet och garvsyra.
Färg: Kraftig röd färg
Doft: Russin, korinter, gräs, kompost, multna löv och gödsel i behaglig form.
Smak: Rund med klar sötma, mjuk och frisk. Saftig och mer plommon och rosor än svarta vinbär. Mer kryddor och fruktkaka, mindre mynta och blyertspenna.
Land: Den andra basdruvan i Bordeaux (efter Cabernet Sauvignon)

Nebbiolo
Denna druva ger några av världens finaste viner, men ändå odlas den knappast utanför ett mycket speficikt hörn av nordvästra Italien. Vinerna av denna druva har mycket av allt: garvsyra, fruktsyra, färg, doft, smak, en mycket mörk, nästan svart färg som ofta behåller sin nyans även vid en lång lagring. Doften: tjära, något bränt, tryffel, violer. I smaken finns mycket torrt extrakt, garv-och fruktsyra men även frukt. Häpnadsväckande mycket frukt även efter lång lagring. Inget annat vin får ens överläpp att lägga sig så nära tänderna i överkäken samtidigt som fruktsyran drar kinderna mot öronen!
Färg: Djupt röd nästan svart färg
Doft: Mogna körsbär, plommon och violer. Med tilltagande ålder även tryffel, champinjoner, tjära och förmultnande löv
Smak: Komplex, exraktrik och med påtaglig strävhet och viss bitterhet.
Land: Nästan uteslutande i nordvästra Italien i Piemonto (Barolo, Barbaresco och Gattinara)
Vintyper: Barolo, Barbaresco och Gattinara

Pinotage
Fruktiga och medelfyllga viner. Robust, kryddig och pepprig karaktär, med inslag av varm bärfrukt. Ofta kärv anstrykning av tanniner och gummi. Hallondoftande. De mindra angenäma doferna som avloppsrör och desinfektionsmedel kan finnas hos unga viner.

Pinot noir
Färg: Klart röd, ljus
Doft: Röda bär som hallon, jordgubbar, vinbär och ibland plommon. Mognare viner kan dofta allt från violer och vilt till ruttna grönsaker
Smak: Ibland röda bär, men även rotsaker, svamp och blommor
Land: Frankrike
Vintyper: Bourgogne

Sangiovese
Blå druva (Jupiters blod) som är mest odlad i Toscana. Liksom Pinot Noir är den lättklonad. Ger koncentrerade viner med djup färg. Doften kan vara varmt kryddig och smaken kan ha inslag av lakrits och körsbär med bittra körsbärskärnor i eftersmaken. Sämre kloner kan ge grova och vattniga viner.

Syrah
Fylligt, strävt, kraftfullt och alkoholstarkt vin med stor lagringspotential. Det är inte speciellt tillmötesgående och lättillgängligt utan lite tuffare. Med rätt omsorg och mycket tålamod (tillsammans med lång fatlagring) kan de mogna till de mest komplexa viner. I nya vinvärlden blandar man gärna Syrah med andra druvsorter, t ex Cabernet Sauvignon. Druvan är torr, mörk och mycket rik i garvsyra (strävt).
Färg: Mycket mörka och täta viner
Doft: Mörka bär, speciellt björnbär, men även hallon. Peppar och kryddor, tjära, rök och bränt gummi är druvtypiskt
Smak: Intensiv smak av bär, t ex björnbär, svarta vinbär och hallon. Blandade kryddor, läder, vilt, tjära
Land: Rhône (Frankrike), Australien
Vintyper: Från fylliga kraftfulla alkoholstarka viner till enkla viner som påminner mest om saft.

Tempranillo
Druvan har kraftig djup färg, fyllig, mjukt sträv. Den betraktas vanligen som Riojadruvan, även om vinet nästan aldrig görs bara på den druvsorten. A har låg syra och ger ganska menlösa viner ensam, men blandas som sagt oftast. Det är ett av skälen till att den är svår att beskriva. Dessutom är druvaromen ofta maskerad av den lättillgängliga söta vaniljdoften av amerikansk ek.. Druvan har mycket färg som dock förlorar sin intensitet vid fatlagring.

Zinfandel
Zinfandel är Kaliforniens egen druva. Varma, mustiga och lätt kryddiga viner. Ofta lättillgängliga och med en arom som påminner om mogna björnbär. Passar till det mesta i köttväg, det unga vinet till ljust kött och det mognar till nöt, lamm och vilt. Druvan har fått smeknamnet "druvornas kameleont" för att den har en förmåga att överraska i karaktären.
Färg: Djupröd
Doft: Bränd björnbär och svartvinbär
Smak: Livlig syra, hög alkoholhalt och massor av tanniner, extrakt och eldighet. Kryddor och björnbär. Sämre viner kan kännas som halvtorra vita viner, lätta roséviner eller fylliga starkviner. Skillnaderna i karaktär och kvalitet är enorma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar